Till alla i familjen
Prisgaranti
Fraktfritt
Hemleverans

Så tapetserar du med papperstapet

Papper är det traditionella tapetmaterialet, det är lite mer omständigt att sätta upp och har blivit mindre vanligt. Äldre tapetmönster och tapeter från anrika varumärken är oftast papperstapeter. Att sätta upp en papperstapet kräver lite utrymme och kan vara pilligt, men har man tålamod så är det inte svårt!

När du sätter upp en papperstapet behöver du en arbetsyta för att limma våderna, helst ett tapetbord.

Papperstapeter sväller när man limmar dem och krymper när de torkar, därför är det viktigt att de får ligga och svälla minst 10 minuter före uppsättning och att de sätts med 2-3 mm överlapp.


Detta behöver du för att sätta upp en papperstapet:

● Lim för papperstapet

● Hink för att blanda till lim (du kan använda ett färgtråg till limmet om du vill)

● Roller

● Lod

● Tapetborste och gärna tapetverktyg

● Kniv med extra blad eller brytkniv

● Linjal

● Rent vatten, trasor och en svamp

● Tålig arbetsyta eller tapetbord (för engångsbruk kan köpas billigt i bygghandeln)

● Stege

● Någon som hjälper till – inte nödvändigt, men det blir roligare och går snabbare


Tips: Alla tapetrullar har en etikett med symboler som förklarar hur tapeten ska sättas upp. Det här betyder symbolerna:

Så tapetserar du med papperstapet

1. Om väggen har ett fönster eller en dörr, börja tapetsera i kanten av fönstret eller dörren.

2. Kapa våderna. Mät vägghöjden, ta hänsyn till mönsterhöjd och mönsterpassning och ha ca 3 centimeters marginal upptill och nertill.

3. Lägg våderna på tapetbordet med baksidan uppåt och börja rolla den översta. Snåla inte med limmet, om någon yta hinner torka eller lämnas torr blir det en luftbubbla sedan.

4. Den limmade tapeten viks ihop mot mitten och ska ligga och svälla i ca 10 minuter (det kan variera mellan olika varumärken, läs på rullens etikett för säkerhets skull). Du kan limma flera våder på en gång, men var försiktig så att de inte hinner torka eller klistrar ihop.

5. Lim som hamnar på tapeternas framsida tar du bort med en blöt svamp. Gnugga inte, då kan tapeten gå sönder.

6. Använd ett lod så att den första våden hamnar rakt.

7. Stryk fast den med tapetborste, jobba från mitten ut mot kanterna. OBS! Våta papperstapeter är ömtåliga, så se till att borsta varsamt samt ha vassa knivblad och skär försiktigt. Var särskilt noga vid lister och skarvar.

8. Om en våd klistrar sig fel på väggen eller hamnar snett, ta loss hela och sätt om den. Om du försöker vrida våden kan den bli bubblig eller grå sönder.

9. Skär rent kanterna.

10. Nästa våd sätts med 2-3 mm överlapp.

11. Tapetsera runt eluttag och liknande: Det absolut bästa sättet att få snygga skarvar är att stänga av strömmen och ta bort dosorna. Eftersom papperstapeter sväller är det svårt att veta hur kanterna kommer att passa in mot dosan annars. Om det går är det också rekommenderat att ta bort golvlister och tapetsera ner bakom dem (märk listerna så att du vet var de ska sitta).

12. Hörn: Mät hur långt det är kvar från den senaste våden till hörnet och skär till nästa våd så att den räcker ett par centimeter förbi hörnet. Våden efter hörnet sätts med extra överlapp, en dryg centimeter. Du kan använda den bortskurna längden om mönstret ändå passar. Vid innerhörn sätts nästa våd direkt in i hörnet – använd lod så att det blir rakt. Vid ytterhörn sätts våden 5 mm efter hörnet för att undvika att någon stöter i och river upp kanten. Glöm inte att mönsterpassa!

Tips: Om du klipper upp tapeten upptill och nertill försiktigt så är det lättare att passa den runt hörnen.


Var riktigt, riktigt nöjd med dig själv – du har just tapetserat! Dubbelkolla att du inte har lim under fötterna innan du pustar ut i soffan. Nytapetserade rum ska inte vara helt tillstängda, men inte heller utsättas för drag eller extra temperaturer. Se till att tapeterna hinner torka minst ett dygn innan du ställer möbler mot dem, och 2-3 dygn innan du sätter upp tavlor eller hyllor.

Kommentarer

Gäst

Tack

Skriv en kommentar