Förklistrade tapeter är inte så vanliga, men de finns. Förklistrad är inte samma sak som självhäftande, utan har ett torrt limskikt på baksidan när du får dem som du aktiverar med vatten. Du behöver varken lim eller pensel! Ett tapetbord eller stor arbetsyta är bra att ha men du kan även rulla upp den blöta tapetvåden direkt ut tråget. Om underlaget är väldigt poröst rekommenderar vi ändå att du förklistrar med utspätt tapetklister, annars kan väggen suga åt sig limmet från den förklistrade tapeten och då kan den lossna.
Vatten Tapettråg som kan hålla vatten eller sprayflaska Roller eller pensel om du inte sprayar Lod Tapetborste och gärna tapetverktyg Kniv med extra blad eller brytkniv Linjal Rent vatten, trasor och en svamp Gärna arbetsyta eller tapetbord (för engångsbruk kan köpas billigt i bygghandeln) Stege Någon som hjälper till – inte nödvändigt, men det blir roligare och går snabbare Tips! Alla tapetrullar har en etikett som förklarar hur tapeten ska sättas upp. Det här betyder symbolerna:
Om väggen har ett fönster eller en dörr, börja tapetersera i kanten av fönstret eller dörren.
Kapa våderna. 5 cm extra är lagom för skärsmån. Ta hänsyn till eventuell mönsterpassning.
Om du ska tapetsera över eluttag och liknande: Stäng av elen i rummet och ta bort dosorna över eluttagen. Om du inte vill eller kan göra det, mät dosorna och klipp till en mall av papper. Använd mallen för att markera var på tapeten du ska skära hål, och skär där dosans nederkant ska vara, sedan sidorna. Låt fliken sitta kvar. Gör detta innan du limmar tapeten. När du sedan sätter upp tapeten, passa den runt dosan och skär bort fliken när du gör resten av renskärningen.
Om uttaget sitter väldigt nära golvet kan du klippa eller skära upp våden på längden. Vid uppsättningen fäster du sedan tapeten hela vägen ner till dosan med tapetborsten, skär till överkanten och passar ihop tapeten under dosan.
Aktivera limmet med vatten.
I tråg: Fyll tråget med vatten och rulla ihop våderna med baksidan utåt. Lägg en våd i tråget och rulla sakta ut den på tapetbordet.
Med sprayflaska: Lägg våden på tapetbordet med baksidan utåt och spraya med vatten. Var noga med att blöta hela tapeten.
De blöta våderna viks ihop med limsidan inåt. Vik mot mitten och vänta någon minut så att limmet aktiveras.
När du sätter upp den första våden, använd ett lod för att se till att den sitter rakt.
De flesta förklistrade tapeter sätts kant i kant eftersom de inte sväller. Läs för säkerhets skull på rullens etikett för att se vad som gäller.
Använd en tapetborste för att stryka fast tapeterna och undvika luftbubblor. Om en våd hamnar snett eller om det är en bubbla som inta kan strykas bort, vrid inte våden utan ta loss hela och fäst den igen.
Hörn: Mät hur långt det är kvar från den senaste våden till hörnet och skär till nästa våd så att den räcker ett par centimeter förbi hörnet. Våden efter hörnet sätts med extra överlapp, en dryg centimeter. Du kan använda den bortskurna längden om mönstret ändå passar. Vid innerhörn sätts nästa våd direkt in i hörnet – använd lod så att det blir rakt. Vid ytterhörn sätts våden 5 mm efter hörnet för att undvika att någon stöter i och river upp kanten. Glöm inte att mönsterpassa!
Tips: Om du klipper upp tapeten upptill och nertill försiktigt så är det lättare att passa den runt hörnen.
Förklistrade tapeter skärs rena när alla våder är på plats. Använd en stållinjal eller bredspackel för att få raka kanter och hålla ner tapeten. Om du inte tagit bort listerna, skär hellre någon halv centimeter längre ner så att tapeten överlappar listen än precis vid kanten om du tror att det kan bli glapp.
Var riktigt, riktigt nöjd med dig själv – du har just tapetserat! Dubbelkolla att du inte har lim under fötterna innan du pustar ut i soffan. Nytapetserade rum ska inte vara helt tillstängda, men inte heller utsättas för drag eller extra temperaturer. Se till att tapeterna hinner torka minst ett dygn innan du ställer möbler mot dem, och 2-3 dygn innan du sätter upp tavlor eller hyllor.